VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2020

 

Rovaniemi ja Savonlinna kunnallisten kiinteistökustannusten kalleimmat

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin viime vuotta maltillisemmin. Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän vertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 59 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,0 prosenttia edellisvuodesta. Vuotta aikaisemmin kustannukset nousivat keskimäärin 2,5 prosentin verran. Rovaniemi pysyi vertailun kalleimpana kuntana, huolimatta kustannusten reilun prosentin laskusta edelliseen vuoteen verrattuna.

Edullisimmat kuntakohtaiset kiinteistömaksut ovat viimevuotiseen tapaan Kokkolassa, Raahessa ja Kempeleessä.  Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Vihdissä.

Rovaniemellä eniten nousua kiinteistöverossa

Selvityksen mukaan Rovaniemellä Indeksitalon kiinteistökustannukset vuonna 2020 ovat yhteensä 3,14 €/m2/kk (v. 2019 3,18 €/m2/kk), mikä on Suomen kallein. Keskimäärin kiinteistökustannukset ovat 2,74 €/m2/kk (v.2019 2,72/m2/kk). Kaukolämmön kustannuksissa ei Rovaniemellä tapahtunut muutosta vuoden takaiseen. Tontin kiinteistöverossa ei tapahtunut muutoksia vuoden takaiseen, mutta rakennuksen kiinteistövero nousi 0,6 %. Sen sijaan vesi- ja jätevesi ovat pysyneet edellisen vuoden tasolla. Sähkönhinta laski Rovaniemellä 4,5 %. Jätekustannukset ovat nousseet vertailtavista kustannuksista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia. Rovaniemellä päinvastoin jätehuoltokustannukset puolestaan laskivat 12,2 %.

Kemijärvellä ja Sodankylässä veden ja lämmön hinnat eivät nousseet.

Sodankylässä ja Kemijärvellä veden hinnat ovat pysyneet edelleen ennallaan. Samoin oli kaukolämmön hinnoissa.

Sääntöjen uudistaminen

Kiinteistöliitto Lappi ry:n säännöt päivitettiin. Säännöt on hyväksytty vuosikokouksessa 8.9.2020. PRH on vahvistanut säännöt 3.5.2021. Säännöt ovat luettavissa yhdistyksen sivuilla.

Jäsenet

31.12.2020 yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä oli 404. Kannatusjäseniä jäsenmäärästä oli 10 yritystä.  Jäsenet ovat pääasiassa kiinteistötyypiltään asuinkerrostaloja, jotka ovat yli 80 %:sti asuinkäytössä.

Kertyneistä jäsenmaksuista tilitettiin Suomen Kiinteistöliitolle yhdistysjäsenmaksua 44 055,82 €. Yhdistyksen jäsenten kiinteistöjen edustama kuutiotilavuus oli vuoden lopussa noin 2,79 miljoonaa kuutiometriä.

Kannatusjäsenet

Vuoden aikana kannatusjäseneksi liittyi Suomen Verkostohuolto Oy. Kannatusjäsenille tarjotaan näkyvyyttä jäsentiedotteessa artikkelin muodossa ja uusituille nettisivuille lisätään logo. Vuonna 2020 kirjoitettiin esittelyartikkelit jäsentiedotteisiin kannatusjäsenistä. Kannatusjäseniä yhdistyksellä oli vuoden lopulla 10.

Hallinto

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 8.9.2020. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Lisäksi kokouksessa päätettiin jatkaa tutustumisjäsenyyden kautta liittymisestä uusille jäsenille. Yhdistyksen säännöt hyväksyttiin vuosikokouksessa. PRH on vahvistanut säännöt 3.5.2021.

Yhdistyksen hallitus kokoontui vuoden aikana 11 kertaa.

Yhdistyksen hallitus 2020

Puheenjohtaja                               Juha Kauhanen

Varapuheenjohtaja                     Heikki Jänkälä

Jäsenet                                               Ismo Riikonen, Reijo Tuukkanen, Riitta Talviaho, Juha Seppälä ja

                                                                Elli Köpman 8.9.2020 alkaen Juha Vaaralan tilalle

 

Hallituksen edustajat luottamustoimissa

Kiinteistöliiton Korjausrakentamistoimikunnassa                          Juha Vaarala, toimikausi 2018-2020

Kiinteistöliiton Järjestötoimikunta                                                           Seija Jordan, toimikausi 2018-2020

                                                                                                                                         Seija Jordan, toimikausi 2020-2022

Kiinteistöliiton Veroasioiden toimikunta                                              Juha Seppälä, toimikausi 2018-2020

                                                                                                                                        Juha Seppälä, toimikausi 2020-2022

Kiinteistöliiton Digitalisaatio-toimikunta                                             Juha Kauhanen, toimikausi 2018-2020

Kiinteistöliiton Asunto-osakeyhtiötoimikunta                                  Juha Kauhanen, toimikausi 2020-2022

 

Kiinteistöliiton Liittokokouksessa Vaasassa 3 - 4.4.2020 yhdistystä edustivat Juha Kauhanen ja Juha Seppälä. Etäosallistuminen.

Kiinteistöliiton Hallituspäiville Helsinki-Tallinna 13-14.8.2020 ja yhdistystä edustivat Juha Kauhanen ja Riitta Talviaho. Etäosallistuminen.

Jäsenten palvelut

Tärkeimpiä palveluja jäsenistölle ovat olleet puhelinneuvonta sekä koulutustilaisuudet. Kiinteistöliitto tarjoaa puhelimitse laki-, talous-, vero- ja energianeuvontaa sekä korjausrakentamiseen ja yleiseen kiinteistönpitoon liittyvää neuvontaa. Näistä lakineuvonta on koko Suomen osalta suosituin. Korjausrakentamisen nimi vaihdettiin Korjaus- ja tekninen neuvonta ja samalla laajennettiin palvelun aukioloaikaa.

Neuvontapalveluihin soitettiin Lapin jäsentaloyhtiöistä yhteensä 202 kertaa; lakineuvonta 189, talous- ja veroneuvonta 10, korjaus- ja tekninen neuvonta yhteydenottoa 3. Suosituimpia puhelujen aiheita olivat korjaus- ja kunnossapitovastuu, yhtiökokous, korona sekä vahingonkorvaukset. Tehty 3 kirjallista toimeksiantoa lakineuvonnalle.

Kaikki jäsenpalvelut ja -edut löytyvät osoitteesta www.kiinteistoliitto.fi/lappi sekä jäsenetuoppaasta. Etuja on markkinoitu jäsenille mm. jäsentiedotteissa.

Koulutustilaisuuksia järjestettiin 3 kertaa. Koulutuksiin osallistui yhteensä noin 99 osallistujaa. Koulutuksissa oli käytössä webinaari eli etäosallistuminen pitkien välimatkojen ja koronanpandemian vuoksi. Kiinteistöliitto siirtyi maaliskuusta alkaen koronasta johtuen pitämään koulutukset webinaareina. Webinaarit ovat jatkuneet vuoden loppuun saakka.

Puheenjohtaja-tilaisuuksia järjestettiin Rovaniemellä yksi. Kemijärvellä ja Sodankylässä ei tilaisuuksia valitettavasti koronasta johtuen voitu järjestää. Rovaniemen tilaisuuteen osallistui n. 30 henkilöä.

Lapin yliopiston hankkeen julkistamistilaisuus järjestettiin yhdessä yhdistyksen kanssa 30.1.2020. Tilaisuus pidettiin Arktikumin Polarium-salissa. Tilaisuuteen osallistui n. 130 henkilöä

Mobiilijäsenkortti on käytössä n. 50 jäsenellä.

Viestintä

Sisäinen tiedotus

Jäsentiedotteita jaettiin jäsenistölle 8 kertaa vuoden aikana. Sähköpostilla jaettiin noin 75-80 % tiedotteista. Jäsentiedotteissa oli asiaa koulutuksista, uusista oppaista ja muita kiinteistöihin liittyviä uutisia ja ajankohtaisia asioita.

Jäsentiedotteen ulkonäkö muuttui syksyllä yhtenäiseksi muiden yhdistyksien jäsentiedotteiden kanssa uuden sovelluksen myötä.

Yhdistyksen järjestämistä tapahtumista, kuten koulutuksista, tiedotettiin myös nettisivujen www.kiinteistoliitto.fi/lappi tapahtumakalenterissa.

Suomen Kiinteistölehti toimitettiin kaikkien jäsentaloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille tai muille sovituille yhteyshenkilöille. Lehden tilausten määrä yhdistyksen alueella oli noin 430 kpl.

Ulkoinen tiedottaminen

Yhdistys näkyi useita kertoja Lapin alueen lehdissä. STT-tiedotejakelun kautta jaettiin artikkeleita mm. Indeksitaloselvityksen jälkeen.

Facebookissa yhdistyksen sivuilla on noin 120 sivutykkäystä.

Mediaosumia vuoden 2020 aikana 10.

Markkinointi

Jäsenpalveluja on markkinoitu Lapissa olevien isännöitsijöiden kautta ja jakamalla esitteitä kiinnostuneille taloyhtiöiden edustajille. Yhteistyökumppaneille on lähetetty Kannatusjäsen-esitettä ja -liittymislomaketta.

Yhdistyksen talous

Tuloslaskelman loppusumma on ylijäämäinen 34 702,52 € ja taseen loppusumma 243 356,10 €.

Sulo Lähdesmäen muistorahasto

Sulo Lähdesmäen muistorahaston hoitokuntaa edustaa kiinteistöyhdistyksen hallitus. Hoitokunta on päättänyt tukea muistorahaston varoilla yhdistyksen toimialan oppilaitoksista valmistuvien opinnäytetöitä, jotka käsittelevät kiinteistöalaa tai muuta sellaista alaa, joka hyödyttää yhdistyksen jäsenistöä. Kuluneen vuoden aikana ei jaettu stipendejä.

 

 

Kiinteistöliitto Lappi ry

 

Hallitus 15.3.2021

 

Juha Kauhanen                                                       Heikki Jänkälä                              Ismo Riikonen                             

 

 

Juha Seppälä                                                           Riitta Talviaho                              Reijo Tuukkanen

 

 

Elli Köpman                                                              Kati Ylivirta       

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.