Tutkimus- ja kehityspalvelut tuottavat tietoa jäsentaloille
Kiinteistöliiton tutkimus- ja kehityspalveluissa kerätään ja analysoidaan kiinteistöjen ylläpitoon sekä käyttöön liittyviä tietoja. Tietojen pohjalta laaditaan taloyhtiöille ja vuokrataloille toimintamalleja sekä työkaluja hyvään kiinteistönpitoon.
Säännöllisesti julkaistaan seuraavia:
- Asumismenot -tutkimus
- Indeksitalo -vertailu
- Korjausrakentamisbarometri
- Talousarvio-ohje
- Isännöintipalkkiot -selvitys
Lue lisää säännöllisesti julkaistavista tutkimuksista.
Indeksitalo-vertailu
Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.
Indeksitalo mittaa noin 59 kaupungin kuntakohtaisesti päätettäviä kiinteistönpitokustannuksia. Nämä kustannukset kattavat keskimäärin hieman runsaat puolet taloyhtiöiden hoitokuluista. Vertailun avulla kuntien välisiä veroja ja maksuja voidaan entistä tarkemmin arvioida.
Tutkimuksessa verrataan siis käytännössä vuosittain samanlaisen ns. indeksitalon kustannuksia 59 maamme kaupungissa käyttäen syyskuussa voimassa olevia maksuperusteita. Kuntakohtaiset erot ovat monesti suuria.
Rovaniemi on jo useana vuonna keikkunut listan kärjessä. Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset olivat vuonna 2021 Rovaniemellä, Vihdissä ja Savonlinnassa, joissa kaikissa kustannukset ovat välillä 3,14 – 3,18 euroa neliöltä kuukaudessa, Rovaniemi kalleimpana.
Kiinteistöliiton Indeksitalo 2023: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti
Indeksitalon raportit - Microsoft Power BI -työkalu
Kiinteistöliitto osallistuu vuosittain lukuisiin kehityshankkeissa, joissa syntyy taloyhtiöille hyödyllistä tietoa hyvän kiinteistönpidon ja asumisen eri osa-alueista. Tuloksia tuodaan esille koulutuksissa, edunvalvontatyössä ja viestinnässä.